Keynote sprekers

 

Daan Quakernaat: "Blijf niet alleen maar dromen, ga ook doen!”

Teveel controle leidt tot angst voor risico en gebrek aan passie die nodig is voor verandering, innovatie en groei. Toch is dit wat we praktisch dagelijks doen volgens Daan Quakernaat. Hij begint zijn inspirerende verhaal ‘Ga kathedralen bouwen’ met een aantal Google Earth foto’s van zijn achtertuin: Utrecht Centraal Station. De bouwput wel te verstaan.

Over kathedralen, bouwvakkers en dromen

Jarenlang keek hij vol verbazing naar het schouwspel dat zich in zijn achtertuin afspeelde. Er werden ‘valbeveiligingen’ geplaatst op daken, gevolgd door kooiladdders, stalen draden en een behoorlijk aantal gele ‘pas op! Valgevaar’ borden. Dat klinkt als een veilige werkomgeving, toch? Niets lijkt minder waar als Daan een bouwvakker met zijn eigen ladder het dak ziet beklimmen. Daan gaat op onderzoek uit en haalt verhaal bij de bouwvakker.

Daan: “Waarom hebben jullie nou die ladders bij je? Overal staan kooiladders, dus het is helemaal niet nodig!”
Bouwvakker: “Jawel, door die kooiladder krijg ik mijn spullen niet naar boven. Ik neem mijn eigen trap wel mee, dat is veel handiger!”

Regels zijn vaak goed bedoeld, maar ook behoorlijk beperkend

Het komt mooi naar voren in Daan’s verhaal, wij zijn goed in regels verzinnen in Nederland. Terwijl het niet altijd een goed idee is zo’n regel. De kooiladder waar de spullen van de bouwvakker niet doorheen passen is een mooi voorbeeld. In plaats van ons sterk maken voor het beïnvloeden van het gedrag van de bouwvakker, verzinnen we omslachtige regeltjes en oplossingen. Waar die bouwvakker zich waarschijnlijk toch niet aan gaat houden…

Droom en doe!

De oplossing lijkt simpel: dromen én doen. Wat wij doen is lang vergaderen over een groots idee, wij zijn goed in dromen. Maar tot we daadwerkelijk aan de slag gaan met ons idee, tel er gerust een paar jaar bij op. Als er dan een project uit de grond is gestampt gaan we het alleen maar hebben over die 10% die niet gelukt is. Terwijl er 90% wél gelukt is!

Daan’s advies voor NederlandSchoon

“Volgens mij gaan we Nederland niet schoner krijgen door één groot plan te bedenken. Maar juist door 1000 kleine dingen te doen. En stel, er mislukken 300 van die dingen. Wat maakt het uit? Er zijn er 700 gelukt! Ga gewoon door! Laat je niet kisten door wat niet lukt, maar houd je vast aan wat wél lukt. Blijf niet alleen maar dromen, ga ook doen!”

Viggo Waas: "School is een minimaatschappij. Alles wat er in de wereld plaatsvindt, gebeurt in het klein op scholen".

Vlak na de lunch was het aan Viggo om ons op een komische wijze te inspireren over gedragsbeïnvloeding. Viggo begon zijn middag al goed: “Stap ik mijn auto uit, ligt een blikje Red Bull op de grond. Dat moest ik nu wel oprapen natuurlijk!”.

Van de docent lichamelijke opvoeding tot Johan Cruijff

Het verhaal van Viggo schiet werkelijk alle kanten op. Hij begint een verhaal over zijn verleden als docent en voor je het weet, gaat het over voetbal. Het maakt je continu aan het lachen en houd je scherp. De anekdote van Viggo als docent LO doet ons allemaal realiseren waar het om gaat: écht contact maken met mensen. “School is een minimaatschappij. Alles wat er in de wereld plaatsvindt, gebeurt in het klein op scholen. Als docent krijg je de kans om leerlingen een klein beetje op te voeden. Als je echt contact maakt met kinderen, dan kan je ze het gevoel geven dat het echt nu heeft wat ze doen. Je kan ze enthousiasmeren”.

De wijze levensles van Viggo Waas

Aan het einde van het intermezzo vraagt Kim Coppes aan Viggo of zelfverzekerdheid het geheim is. Het geheim om bijvoorbeeld de zwerfafvalproblematiek aan te pakken. Het antwoord luidt: “Nee, je moet niet te veel zelfvertrouwen hebben. Ik lijk wel heel zelfverzekerd, dat is ook maar een act. Blijf bescheiden en onthoud de wijze woorden van Johan Cruijff: “Je gaat het pas zien, als je het doorhebt.”.

 

 

 

 

 

 

 

Meld u aan voor het digitaal magazine

Altijd op de hoogte van het laatste zwerfafvalnieuws.